Exista metale grele in tigara electronica?

despre tigari electronice

Probabil ca, in ultima vreme, ati citit des prin presa articole care sustineau ca tigara electronica este plina de metale grele sau ca tigara electronica contine metale periculoase.

Orice om preocupat de sanatatea sa, nu poate sa nu ridice cateva semne de intrebare si, in fond, asa si trebuie pentru ca sanatatea este nepretuita.

Pentru a va raspunde la intrebarile legate de acest subiect, va vom prezenta un interviu cu Dr. Ricardo Polossa, care este expert in dependenta de tutun si problemele respiratorii cauzate de acest viciu si care a realizat cateva studii interesante despre tigari electronice. Dr Ricardo Polossa este director la Institutul de Medicina Interna si Imunologie Clinica din Catania – Italia. Tot el este si la conducerea Centrului Universitar de Cercetare a Tutunului din Catania si Profesor onorific de medicina la Universitatea din Southampton (Marea Britanie). Este autorul a peste 200 de recenzii si carti despre medicina respiratorie, imunologie clinica si dependenta de tutun.

Studii realizate de curand, au constatat ca in vaporii produsi de tigara electronica exista niveluri ridicate de crom si nichel. Pe langa acestea, s-au descoperit si urme de zinc si plum, insa la un nivel mai mic decat in cazul tigarilor clasice. Ar trebui sa fie ingrijorati vaperii de prezenta acestor metale?

Dr. Ricardo Polossa: Nu ar trebui. Cercetarile efectuate pana in prezent indica faptul ca tigarile electronice sunt cu mult mai putin daunatoare decat tigarile traditionale. In primul rand, nivelurile metalelor descoperite in aceste studii sunt cu mult sub expunerea maxima admisa de zi cu zi la medicamentele inhalatorii, în conformitate cu US Farmacopeea.

În al doilea rând, deși nivelurile descoperite in tigarile electronice ar putea implica un risc rezidual, este mult mai mic în comparație cu tigarile traditionale. Amintiti-va că fumul de țigară conține un cocktail de mai mult de 7.000 de substanțe chimice toxice, cu mai mult de 40 de substanțe recunoscute ca fiind cancerigene. Dorinta cercetatorilor de a se concentra asupra urmelor de metale, nu creează un avantaj semnificativ pentru sănătate, ci doar titluri de ziar care sa starneasca panica.

Nu in ultimul rând, luând în considerare rapoarte ale agențiilor de mediu, vaperii ar trebui să fie mai preocupati de aerul pe care îl respira în orașele poluate, decât de vapat! Totodata, inovarea acestor produse (materiale noi, fitile de bumbac, etc.), va reduce aceste riscuri reziduale la un nivel minim.

Asa cum ati precizat, nivelurile metalelor detectate în tigarile electronice sunt mult sub expunerea zilnică maximă admisă la medicamente inhalatorii de Farmacopeea SUA – de exemplu, expunerea zilnică la plumb permisă de către SUA Farmacopeea este de 5 micrograme, în timp ce tigarile electronice emit doar 0.000126 micrograme pe oră (în cazul în care sunt utilizate în mod continuu). Daca aceste lucruri sunt adevarate, atunci de ce exista o ingrijorare in aceasta privinta?

Dr. Ricardo Polossa: Reprezentarea urmelor unui produs chimic ca fiind dăunătoare este o tactică comună pentru jurnaliști, lobby-iști și chiar guverne, pentru a trezi panică în rândul persoanelor care sunt în prezent hrănite de dezbateri emotionale despre tigari electronice. Desigur, asociand pur și simplu, pericolul cu existenta unui metal, nu inseamna ca un produs este neaparat daunator.

Doza este cea care face substanta sa devina otrava, iar privind lucrurile in felul de mai sus, toate pot fi toxice la unanumit nivel. Tot ceea ce atingem, mirosim sau vedem este facut din chimicale, iar daca reducem aceste lucruri doar la numele chimic toate pot suna periculos atunci cand sunt prezentate oamenilor care nu sunt familiarizati cu termenii chimici.

Mulți jurnaliști și grupuri de interese exploateaza această ignoranță în avantajul lor atunci când doresc să demonizeze ceva pentru a perpetua ignoranță.

Cel mai des intalnit exemplu, pentru industria de tigari electronice este propilen glicol. Oricine dorește să prezinte tigarile electronice ca fiind daunatoare, da exemplu propilen glicolului utilizat în producția de antigel.

Desigur, doar pentru că propilen glicol (sau orice altă substanță) are proprietati anti-îngheț, nu înseamnă că sunt periculoase, iar având în vedere cât de omniprezent este propilen glicolul în viețile noastre, temerile legate de această substanță sunt în mare parte nefondate. Este folosit cu succes în inhalatoare pentru astm si alte produse de consum (cum arfi lotiuni si pasta de dinti).

Metalele care se gasesc in tigarile electronice prezinta un risc pentru cei din jur?

Dr. Ricardo Polossa: Este cunoscut faptul că fumul de tutun contine mii de substante chimice care pot fi dăunătoare. Folosind tigara electronica in mediul interior poate expune oamenii din jur la nicotină, dar nu si la alte produse toxice specifice, rezultate din arderea tutunului.

Reglementările ROHS cer ca hardware-ul și cartomizoarele sa fie testate pentru plumb. Cum se poate ca plumbul, care se considera ca provine de la hardware, să fie prezent în vapori? (Am auzit, de asemenea, zvonuri ca cercetatorii ar fi folosit cartomizoare de proasta calitate pentru aceste studii – E adevărat?)

Dr. Ricardo Polossa: Urme de plumb au fost descoperite in cativa vapori produsi de țigară electronică, dar aceleași niveluri s-au găsit si în inhalatorul cu nicotina Nicorette, in cadrul aceluiasi studiu. Sursa plumbului din vapori poate fi spirala din otel inoxidabil, din bobina. Aceasta ar putea fi realizata din oțeluri inoxidabile feritice mai ieftine, care au un continut de crom și nichel mai mic, dar care pot conține plumb.

Evident, transmiterea de informatii corecte vaperilor, punerea în aplicare a standardelor de calitate și siguranță și inovarea acestor produse, vor elimina aceste riscuri reziduale.

În viitor, finanțarea de cercetări specifice ar trebui să fie dedicată acestui obiectiv.

În urma articolelor publicate în mass-media, unii oameni cred că țigările electronice pot provoca pneumonie sau alte probleme pulmonare. Cât de grav este acest pericol?

Dr. Ricardo Polossa: Nu există nici o amenințare!

Pneumonia lipoidă exogenă este o afecțiune rară care poate aparea in urma inhalarii excesive de particule străine grase din produse comerciale, cum ar fi laxative pe baza de ulei, balsam de buze sau luciu de buzecu aroma excesiva de fructe.

In atentia a milioane de vaperi de tigara electronica au fost aduse doua cazuri de pneumonie lipoida, rezultate in urma utilizarii tigarii electronice. Unul în SUA și unul în Spania. După o examinare atentă a notelor clinice, am ajuns la concluzia că legătura dintre tigari electronice si pneumonia lipoidă este pură speculație:

– nu există niciun mijloc prin care expunerea regulata la vapori de glicerol sa provoace o acumulare de particule grase in plamani, deoarece glicerina nu este un lipid, ci un alcool.

– în cazul din Spania, au fost efectuate radiografii după ce pacientul se oprise din vapat, prin urmare pneumonia lipoida nu putea fi o consecință a vapatului.

– în ambele cazuri, am putea identifica o cauză plauzibilă pentru apariția pneumoniei lipoide.

Cu toate acestea, sunt conștient de faptul că unii vaperi amesteca în mod intenționat uleiuri vegetale în lichidele lor, dar eu sunt împotriva acestei practici.

Sursa: