Scrisoare deschisa – Asociatia Industriei de Tigari Electronice din Romania

Stimata Doamna Catalina Groza,

 

“Asociatia Industriei de Tigari Electronice” reprezinta interesele societatilor comerciale si intreprinzatorilor privati ce distribuie/comercializeaza tigari electronice.

Unul dintre obiectivele Asociatiei este sa asigure un cadru legislativ clar pentru vanzarea si distribuirea de tigari electronice pe teritoriul Romaniei.

Ca urmare a celor stabilite la nivelul UE, prin prevederile noii directive referitoare la produsele din tutun cu numarul 2014/40/EC (TPD) ce a intrat in vigoare in data de 19 mai 2014 si care urmeaza a fi transpusa in legislatia romana pana la data de 20 mai 2016, tigarile electronice sunt descrise in Titlul III articolul 20.

La data de 15 mai 2014, Letonia a notificat Comisia Europeana si statele membre asupra faptului ca intentioneaza sa emita un act legislativ referitor la tigarile electronice. In baza prevederilor Directivei asupra Standardelor Tehnice al UE notificarea a fost efectuata prin baza de date denumita Sistemul de Informare asupra Reglementarilor Tehnice (TRIS).

Amendamentele propuse la legea letona intitulata “Lege referitoare la restrangerea vanzarii, publicitatii si utilizarii produselor din tutun” au ca intentie restrangerea vanzarii tigarilor electronice si a lichidelor pentru tigarile electronice, in lipsa autorizarii prealabile a acestora ca fiind medicamente. Aceasta noua initiativa legislativa interzice vanzarea de tigari electronice cu exceptia celor care au fost autorizate ca produse medicale.

Consideram ca reglementarea propusa in Letonia pentru tigarile electronice ca fiind produse medicale va interzice de facto comercializarea tigarilor electronice ce nu au abtinut autorizarea ca produs medical si aparent, aceasta procedura poate dura cativa ani sau decenii daca aceste tigari sunt considerate medicamente.

Interzicerea comercializarii tigarilor electronice de catre Letonia este o incalcare la dreptul de libera circulare a bunurilor in zona UE si interzice vanzarea ca bun de consum atigarilor electronice ce sunt produse si comercializate de catre alt stat membru. Libera circulatie a marfurilor este garantata prin prevederile Articolului 34 din Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana (TFUE).

Sustinem ideea ca tigarile electronice sunt mai putin daunatoare decat tigarile traditionale deoarece nu emana gudron si nu prezinta pericolul fumatului pasiv pentru ne-fumatori. Tigarile electronice sunt cea mai buna alternativa la tigarile clasice.

53 de oameni de stiinta de top au colaborat impreuna pentru a trimite o scrisoare catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) prin care avertizeaza ca reglementarea tigarilor electronice ca si produse de tutun nu va face decat sa perpetueze epidemia fumatului la nivel global. Aceasta scrisoare vine ca raspuns la declaratia OMS care a propus ca tigarile electronice sa fie clasificate ca si produse de tutun.

Va atasam acestui email si scrisoarea respectiva, scrisoare ce tine cont de toate studiile stiintifice de pana acum, referitoare la tigarile electronice, lichidele pentru acestea si consumul lor.
O interzicere totala a tigarilor electronice ar priva fumatorii de un produs cu efecte mai putin daunatoare decat fumatul tigarilor clasice. Aceasta interzicere propusa in Letonia este, pe cale de consecinta, disproportionata si creaza un precedent daunator.

Va rugam sa reactionati la propunerea Letoniei in baza prevederilor Directivei asupra Standardelor Tehnice al UE 98/34/EC si in baza prevederilor Procedurii de Notificare si sa puneti la indoiala propunerea legislativa letona avand in vedere faptul ca aceasta creaza bariere la liberul schimb in cadrul pietei interne a UE.

Va rugam de asemenea sa initiati si sa depuneti o Opinie Detaliata din partea Romaniei in baza procedurii mentionate anterior. Guvernul leton nu poate adopta aceasta lege aflata in faza de proiect pana la data de 18 august 2014 deoarece pana la aceasta data opereaza in etapa prealabila obligatorie de notificare a statelor membre si perioada in care statele membre pot formula un raspuns.

Asociatia Industriei de Tigari Electronice ar aprecia daca ati putea facilita o intalnire la care reprezentantii organizatiei noastre sa va poata prezenta cele expuse mai sus in mai mult detaliu.

Va stam la dispozitie pentru orice informatie aditionala referitor la acest subiect.

 

Cu stima,

Ovidiu Joita

Presedinte AITE – Asociatia Industriei de Tigari Electronice