Parerea medicilor pneumologi romani despre tigara electronica

O echipa de medici pneumologi, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ București, a realizat o analiza detaliata a tigarilor electronice. Rezultatele studiului lor au fost publicate in numarul 2 din revista „Pneumologia”, intr-un articol intitulat „Tigara electronica are vreun viitor in medicina?”

 

Cele mai importante constatari ale medicilor pneumologi au fost:

 

– in urma mai multor cercetari, s-a constatat că în vaporii produsi de țigara electronică nu există nici un produs cancerigen probabil sau cert.

– Pentru a cupa sindromul de sevraj, o țigară are nevoie de 5 minute, iar un inhalator de Nicorette, de 20 de minute. Dacă se compară țigara electronică cu țigara tradițională și cu inhalatorul de Nicorette (A, de 10 mg) se constată că, din punct de vedere al timpului de acoperire a nevoii, țigara electronică se situează între cea tradițională (5 minute) și inhalatorul de Nicorette (25 de minute) și cu mai puține efecte secundare decât inhalatorul de Nicorette.

 

– tigarile electronice au progresat, in comparatie cu primele modele aparute. In 2009, calitatea lor era proastă și conținutul cartușului era puțin controlat (având concentrații diferite de nicotină necontrolate chiar dacă era marcat ca fiind în cantități ușoare, medii, mari sau fără), pe când în 2013 controalele au arătat concentrații apropiate de cele anunțate (nivelul produselor de degradare a nicotinei nedepășind 4,4%, iar jumătatea eșantioanelor fiind în normele farmaceutice).

 

Fara indoiala, medicii pneumologi din Romania si-au schimbat atitudinea fata de tigara electronica si nu mai privesc acest instrument ca pe un potential pericol. Din contra, din concluziile lor, reiese ca privesc tigara electronica ca fiind un ajutor pentru fumatorii care isi doresc sa renunte la acest viciu.

 

„Progresele în dezvoltarea țigării electronice sunt reale. Rămâne doar conturarea pe viitor a indicațiilor în sevrajul și sprijinul marilor fumători.”

 

Articolul poate fi citit integral aici: