Exista sau nu nitrozamine in tigara electronica?

Tigarile electronice se adreseaza multor oameni, deoarece ofera placerea de a fuma intr-un mod mai sigur. Cu toate acestea, multe grupuri antifumat sustin ca au in componenta substante cancerigene, cum sunt nitrozaminele, care pot provoca aparitia cancerului.

Pentru cei care au trecut la tigara electronica crezand ca aceasta este mai sigura decat tigarile clasice, astfel de informatii sunt un motiv de ingrijorare.

Multi isi pun intrebarea, daca inhaleaza in continuare substante cancerigene se expun la aceleasi riscuri, ca atunci cand fumau? Pe scurt, raspunsul este „NU”! Si pentru a va demonstra ca asa stau lucrurile, va vom prezenta in detaliu cateva informatii legate de nitrozamine.

Ce sunt nitrozaminele?

Una dintre cele mai mari probleme cu site-urile de stiri, care publica articole despre nitrozaminele din tigarile electronice, este ca pentru cine nu este chimist, cuvantul „nitrozamine” suna ca ceva extraterestru, gata sa iti distruga corpul. Insa, putini stiu ce sunt in realitate aceste substante.

Din punct de vedere chimic, sunt rezultatul unei reactii de nitrozare, ce are loc in cazul in care o grupare anima (adesea parte din molecule biologice comune cum ar fi aminoacizi) reacționează cu un oxid de azot. Compusul rezultat este atașat la două grupe care conțin carbon și hidrogen, iar acestea pot varia, creând diferite”tipuri” de nitrozamine. Acesti compusi se gasesc într-o gamă largă de produse, după cum veți afla mai târziu. Sunt, de asemenea, de multe ori create în intestinul uman, printr-un proces numit nitrozarea endogena.

Prima mentiune că ar exista un risc asociat cu nitrozaminele a fost facuta publica în 1950, când doi cercetatori au descoperit ca dimetil-nitrozamina cauzeaza cancer la ficat, la șobolani. Dupa o evolutie a tehnologiei, începând cu anii 1970, sa constatat că numeroase produse, inclusiv mezelurile (baconul prajit in special), berea, tutunul, cauciucul si unele produse cosmetice, contin nitrozamine. S-a descoperit ca acestea aveau niveluri destul de ridicate, motiv pentru care au fost regandite strategiile chimice pentru a reduce prevalența lor în produsele alimentare. În cazul mezelurilor, au impus, de asemenea, o limită a cantitatii de nitrit de sodiu (care furnizează compuși de protoxid de azot), utilizat ca parte a proceselor de întărire. Limita a fost de 120 părți/milion (ppm).

Există nitrozamine specifice tutunului, care provin de la planta de tutun (și au fost detectate în tigarile electronice), dar acestea sunt în esență similare în proprietăți chimice cu alte nitrozamine.

Cine este expus la nitrozamine?

Toata lumea! Oricine consuma alimente sau bea apa este expus unei cantitati de nitrozamine. In 1981, Academia Nationala de Stiinte a estimat ca in medie o persoana este expusa la 1 microgram de nitrozamine pe zi.

Orice produs care este facut din cauciuc contine nitrozamine. Inclusiv suzetele pentru copii sau biberoanele pentru bebelusi.

Multe produse cosmetice, cum ar fi lotiunea, samponul sau balsamul, contin, de asemenea, nitrozamine.

Nu mai vorbim de apa, pe care o bea toata lumea. La un litru de apa baut, fiecare dintre noi ingereaza 0.7 nanograme de nitrozamine, ceea ce duce la producerea unui caz de cancer la o persoana dintr-un milion. In piscine este mai mare, iar in piscinele acoperite este de multe ori in jurul valorii de 32  de nanograme/litru.

Nitrozaminele din tigarile clasice vs nitrozaminele din tigara electronica

Aceasta este una dintre cele mai importante intrebari pe care si-o pun vaperii. In ce masura se pot compara nitrozaminele din tigarile clasice cu cele din tigarile electronice?

Conform unor studii efectuate, cele mai multe tigari electronice nu par sa contina nitrozamine. Zachary Cahn si Michael Siegel (2011) au analizat mai multe studii care au fost efectuate pe tigari electronice si au constatat ca, doar doua au detectat urme de nitrozamine in ingrediente (dar nu si in vapori). Nivelul maxim de nitrozamine gasit a fost de 8,2 ng/g. Fiecare ng este egal cu o miliardime dintr-un gram, deci concentratia maxima de nitrozamine detectata a fost de 8.2/ 1.000.000.000.

Varianta integrala a studiului poate fi gasita aici

Acest nivel este similarcu cel al plasturilor cu nicotina, care cantaresc 8 parti dintr-un milion. Iar acestea, dupa cum stiti, nu au fost asociate cu cancerul. In schimb, tigarile Marlboro contin niveluri de nitrozamine de 11,190 pe miliard.

 

Concluzie

Intr-adevar s-a constatat ca nitrozaminele pot produce cancer in anumite cantitati, insa asa cum am vazut mai sus, un utilizator de tigara electronica nu inhalazeaza o cantitate suficienta de nitrozamine pentru a face cancer. De fapt, are mai multe sanse de a face cancer din cauza nitrozaminelor, de la prea mult sex (cu prezervativ)  sau daca foloseste prea mult suzete pentru copii.

Limitele de siguranta ale nitrozaminelor au fost de mult timp facute publice, ceea ce ne face sa credem ca articolele aparute in presa nu sunt altceva decat o propaganda a companiilor farmaceutice, care continua sa atace tigara electronica.