Evaluarea chimica a lichidelor pentru tigara electronica what flavour is tarragon

Au existat multe speculatii pe seama continutului din elichide, iar organizatiile antifumat s-au folosit de lipsa cercetarilor, ca argument in razboiul lor impotriva tigarilor electronice.

Din fericire, un grup de oameni de stiinta tocmai a publicat rezultatele analizei lor asupra elichidelor. Studiul intitulat „Analysis of fresh tarragon substitute and of refill liquids for electronic cigarettes” si publicat in revista medicala „Addiction”, a fost realizat de profesorul Jean Francois Etter, in colaborare cu Eva ZÄTHER si Sofie SVENSSON. Cercetatorii au analizat 20 de probe de elichid, de la 10 dintre cele mai populare branduri de elichide din lume, incercand sa evalueze continutul de nicotina, substantele rezultate in urma degradarii nicotinei, impuritatile si prezenta etilen glicolului si a dietilen glicolului. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu acesti doi compusi chimici, acestia sunt toxici si folositi in producerea antigelului, iar opozantii tigarii electronice au declarat in repetate randuri ca aceste doua substante se regasesc in elichid.

„Calitatea unor branduri a fost surprinzator de buna”, a spus profesorul Jean Francois Etter. „Cu toate acestea, pentru unele branduri de e-lichide cel putin, procesul de fabricatie sau sistemele de control sunt, probabil, sub standardele necesare pentru medicamentele cu nicotina”. Din cele 20 de probe analizate, 10 au fost considerate acceptabile ca medicamente, in timp ce cealalta jumatate a continut de pana la cinci ori valoarea maxima a impuritatilor specificate pentru medicamentele cu nicotina. Sursa acestor impuritati nu a fost stabilita, dar putem presupune ca: a) unii producatori nu folosesc nicotina pura pentru fabricarea e-lichidului, in mod intentionat, pentru a reduce costurile, sau neintentionat, fiind inselati de furnizorii lor; b) impuritatile sunt adaugate in timpul procesului de fabricatie, in cazul in care lichidul vine in contact cu diverse materiale si arome. Totusi, potrivit comunicatului de presa oficial al studiului, este de remarcat faptul ca „in cazul in care sunt comparate cu tigarile din tutun, nu cu medicamente ce contin nicotina, prezenta impuritatilor in e-lichide este mai putin relevanta, deoarece chiar daca e-lichidele contin nivelul de impuritati gasit in acest studiu, „vapatul” (prin e-tigari) ar fi mult mai putin periculos decat fumatul.”

De asemenea, cercetatorii au precizat si ca nivelurile de nicotina in probele de elichid analizate corespund cu cele mentionate pe etichetele sticlelor si ca nu a fost detectata prezenta etilen glicolului sau a dietilen glicolului.

Cu toate acestea Dr. Konstantinos Farsalinos a scris pe blogul sau ca acest studiu are o serie de limitari: „nu ofera nicio informatie cu privire la rezultatele in urma utilizarii; cercetatorii ofera informatii doar privind siguranta, bazate pe cunoastere teoretica sau observatii din alte studii.” Acesta ofera, insa informatii despre un subiect care a fost ignorat pana acum. Se ridica, de asemenea, cateva intrebari despre standardele de fabricatie si problemele de control in industria elichidelor.

Jean Francois Etter, unprofesor de la Universitatea din Geneva, Facultatea de Medicina, este unul din putinii oameni de stiinta respectabili, care au efectuat o cercetare obiectiva pe tigari electronice. El a fost, de asemenea, prezent la workshop-ul UE privind tigarile electronice, unde a declarat ca cercetarile din spatele lor nu sunt prezentate corect.